USA vyšetrujú, či útok v Líbyi nebol plánovaný; totožnosť filmára je pochybná

13.09.2012 Celý región

Washington/Los Angeles 12. septembra (TASR) - Americká vláda vyšetruje, či útok na jej konzulát v Líbyi nebol plánovaným teroristickým činom pri príležitosti výročia útokov v USA z 11. septembra a nie spontánnym skutkom davu ľudí rozzúrených protiislamským filmom na internete.

Pri útoku v meste Benghází zahynul americký veľvyslanec Chris Stevens a traja ďalší Američania. Podľa pracovníkov spravodajských služieb však išlo o príliš koordinovaný alebo profesionálny útok na to, aby bol len spontánny, uviedol nemenovaný americký protiteroristický predstaviteľ citovaný agentúrou Associated Press (AP).

Medzitým sa objavili pochybnosti o totožnosti a národnosti tvorcu protimoslimského filmu, ktorý vyvolal útoky na zastupiteľstvá USA v Líbyi i Egypte, konštatovala AP.

Nie je totiž jasné, či muž, ktorý tvrdí, že film režíroval a napísal k nemu scenár, vôbec existuje, pričom jeho meno figurovalo pri iných zrejme falošných tvrdeniach. Uviedol tiež, že sa ukrýva.

V telefonickom rozhovore pre AP sa predstavil ako Sam Bacile s tým, že je z Izraela pochádzajúcim židovským autorom a režisérom filmu Nevinnosť moslimov (Innocence of Muslims). Meno Bacile sa objavilo pod ukážkami z filmu zverejnenými na internete už 2. júla.

Kresťanský aktivista, ktorý bol podľa vlastných slov konzultantom pri produkcii filmu, pre časopis The Atlantic povedal, že Bacile je pseudonym a že muž nie je žid ani Izraelčan. Izraelské úrady uviedli, že nevedia o občanovi s takýmto menom.

Zdroj: AP
 

Vyberte región